Plavanje za otroke in mladostnike

MALA ŠOLA PLAVANJA

za predšolske otroke od 3. let naprej in osnovnošolce prve triade

Program male šole plavanja temelji na zabavnemu, pestrem in zanimivemu učenju pravilnega plavanja treh tehnik plavanja (kravl, prsno in hrbtno). Vsi programi male šole plavanja potekajo na bazenu Tivoli, v otroškem ali šolskem bazenu.

Učenje poteka po našem lastnem programu učenja plavanja za otroke, ki vključuje vse osnovne elemente učenja plavanja. Že najmlajše v začetku učimo osnove vseh treh tehnik plavanja. Na podlagi naših dolgoletnih izkušenj in opažanj smo ugotovili, da tisti otroci, ki se učijo hkrati tudi osnove kravla in hrbtnega, hitreje osvojijo tudi prsno. Ta tehnika je za otroke najtežja tehnika. Poleg omenjenega pa so pri tem načinu učenja otroci veliko bolje prilagojeni na vodo. Položaj v vodi na hrbtu je pri tem programu dela, kmalu zelo domač. Tako naši štiri in petletniki kaj kmalu plavajo posamezne vaje kravl, hrbtno in prsno tehnike.

Program za triletnike – PLAVALNI VRTEC. Vadba poteka preko iger in preko gibalnih zgodbic. Najmlajše otroke najprej prilagodimo na vodo, potem pa jih učimo osnov lebdenja na hrbtu in trebuhu, drsenja na trebuhu in hrbtu, upora vode,… . Ko to osvojijo, začnemo z učenjem udarcev in zavesljajev v tehnikah kravl, prsno in hrbtno.

Učenje na vseh nivojih poteka na prijeten in strokoven način. Otroci spoznavajo zakonitosti vode, se prilagodijo na vodo, učijo pravilnih tehnik plavanja, ključno pa je, da v vodi uživajo. Otroci vključeni v ta program uporabljajo različne plavalne pripomočke (deske, valjčki, črvi, potopljive igrače, blazine, zlaganke,…), podpornih pripomočkov kot so rokavčki ali obroči pri nas ne uporabljamo. Učenje neplavalcev in slabših plavalcev vedno poteka v nizkem bazenu, saj le tako lahko zagotavljamo res kvalitetno učenje in prilagajanje otrok na vodo. Skupine glede na starost in znanje plavanja otrok štejejo od 3 do 6 otrok na enega izkušenega učitelja plavanja! V primeru, da skupina zaradi starosti, znanja plavanja ali drugih specifik potrebuje dodatno pomoč, se skupini pridruži še en učitelj.

VELIKA ŠOLA PLAVANJA

za osnovnošolce druge in tretje triade ter srednješolce

Program velike šole plavanja temelji na sproščenem in strokovnem učenju pravilnega plavanja vseh štirih tehnik plavanja (kravl, prsno, delfin in hrbtno) z vsemi vključujočimi plavalnimi elementi kot so pravilni skoki, pravilni obrati,… .
Programi VŠP potekajo na dveh lokacijah. Prva je kopališče Tivoli – 25 m bazen, druga pa bazen v Murglah – 25 m bazen

Učenje poteka po našem lastnem programu učenja plavanja za otroke in mladostnike in vključuje vse osnovne elemente učenja plavanja. Pri sami vadbi dajemo poudarek na učenju pravilne tehnike plavanja na način od lažjega k težjemu. Na ta način otroci in mladostniki z lahkoto osvajajo nove plavalne elemente, hkrati pa učenje in ponavljanje vaj predstavljata tudi obliko koristne telesne vadbe. Plavanje je zdrav šport, saj hkrati krepi vse sklope telesnih mišic, pri hitro rastočih mladostnikih pa ne obremenjuje sklepov.


TEKMOVALNI PROGRAM

je razdeljen na program športne šole – ŠŠ in programe SELEKCIJ. V okviru ŠD AQUA delujejo 3 nivoji ŠŠ in 7 selekcij. 

V tekmovalni program so vključeni otroci in mladostniki, ki se želijo resneje seznaniti s plavanjem, večkrat tedensko vaditi (3-8x) in se udeležiti tudi tekmovanj, kjer preverimo svoj napredek. Treninge v ŠŠ in selekcijah vodijo izkušeni trenerji plavanja, ki z obilico veselja do plavanja posredujejo le tega naprej, na nove rodove.

V programu ŠŠ delujejo 3 skupine, ki vadijo 2-3 x tedensko. V ŠŠ vpisujemo otroke stare od 7-10 let. Če ste zainteresirani, lahko otroka vključite v dano skupino. Nekatere bomo povabili tudi osebno.

7 selekcij v kategorijah od cicibanov, mlajših dečkov, dečkov, kadetov, mladincev do članov.  V te skupine se lahko otrok ali mladostnik vključi le s priporočilom in napotilom trenerja/učitelja.
Za informacije o tekmovalnih skupinah in športnih šolah nas lahko pokličete (041 328 189) ali vprašate na info@plavanje.net


Lokacije programov

BAZEN TIVOLI – vadbe imamo razporejene v treh bazenih Tivolija (otroški bazen, šolski bazen in 25 metrski bazen) – tu izvajamo rekreativne in tekmovalne programe

BAZEN MURGLE 25 m bazen, na tem bazenu izvajamo  programe za mladostnike od letnika 2010-2003 in odrasle – tu izvajamo samo rekreativne programe


PLAVANJE ZA CELO DRUŽINO – v nekaterih terminih male in velike šole plavanja imamo hkrati več programov (za različno stare otroke), med njimi so termini, kjer lahko vadijo tudi odrasli. Tako lahko v isti uri vadijo različno stari bratci in sestrice (torek, sreda, četrtek, petek, sobota, nedelja), znanje plavanja pa lahko v odraslih programih hkrati z otroci izpopolnijo tudi starši. Takšni termini so ob sobotah (9 ali 10 ura) ali nedeljah (17 in 18 ura).
Povezava do programov za odrasle

logo sofinancira MOL copy

Za podrobnosti glede družinskega plavanja nas prosim pokličite.